Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čapí hnízdo – symbol arogance a nadřazenosti Zemana a Babiše

Bývalí komunisté se cítí naprosto neohroženě a přestali již skrývat vzájemnou náklonnost. Bez obalu začínají vystupovat ve stylu „já na bráchu, brácha na mne“. 

Tak by se ve zkratce dala interpretovat Zemanem přijatá nabídka Babiše, aby se prezident přijel podívat na farmu Čapí hnízdo. A aby vše vypadalo nevinně, prý dostanou pozvánku i děti z klokánků. Zeman ví, že se řediteli bude těžce odmítat, když se za něj tolik stavěl. (Viz článek v ECHO24 - Hradní podpora Babiše: Zeman v dubnu navštíví Čapí hnízdo

Pokud si vzpomínáte, pak se ihned po parlamentních volbách pokusil Zeman spolu s částí jeho největších kamarádů v ČSSD odstranit z vedení strany Sobotkovo křídlo, které nesplňovalo představy návratu k moci kovaných centralistů. Babiš tehdy přijel na Hrad za Zemanem, popovídali si a ihned se situace uklidnila. Bylo evidentní, že se tito dva muži domluvili na dalším postupu. Po dvou letech se ukazuje, že tou dohodou byla postupnější diskreditace Sobotky a spol. na základě kauzy okolo OKD, ve které je Sobotka, co by tehdejší ministr financí, namočený. Proto Zeman i Babiš tuto kauzu zmiňují a proto Zeman řekl, že se nehodlá bavit o drobných (50 mil Babiše), ale že jej zajímají pouze kauzy, kde by mohlo jít o únik nad miliardu (např. OKD).

Čapí hnízdo se stalo problémem dalšího ohrožení společného postupu dvou mocných „bráchů“ (dříve bylo zvykem říkat „soudruhů“). Babiš se dopustil evidentního podvodu čerpání dotací z EU a tato kauza se pro Babiše stala hrozbou jeho postavení a vlivu. Vznikla situace, kterou bylo třeba „vyřešit“ (čti nějak zamést pod stůl), aby mohla zdárně pokračovat centralizace moci pod taktovkou skupiny autokratů. Těch samých osob, které se po celou dobu od 17.11.1989 snaží držet u moci a obsazovat nejvlivnější místa „svými“ lidi s cílem maximálního ovládnutí politiky, ekonomiky i mediálního trhu. Jde o kontrolu toku stamiliard ze státního rozpočtu, nebo ze společností se státní účastí, či kontrolu převádění majetku státu do správných rukou. Že to připomíná postup organizované skupiny proti státu a jeho občanům? Ale kdeže, to jsou přeci jen konspirační teorie nějakých pomatených paranoiků.

Čapí hnízdo je jen další ukázkou naprosté arogance a pocitu nadřazenosti, které mají Zeman i Babiš doslova zažrané do morku kostí. Již 26 let se čím dál více ukazuje, jak z pohledu zdravého vývoje naší země bude, odstavit od moci osoby, jejichž cíle jsou veskrze sobecké. Osoby, které nemají ani špetku svědomí a neví, co znamená pojem pokora. Osoby, které se navenek (mediálně) tváří, jako spasitelé, ale jejichž konání vede k potlačení demokracie, práv občanů a především svobody. Proto nastavují systémy centrálního sběru dat o každém jedinci. Proto zavádějí mechanismy šmírování. Proto výrazně posilují státní aparát po stránce personální i po stránce navyšování pravomocí úředníků.

Dalo by se říci, že uprchlická krize spadla centralistům přímo z nebe (nebo snad spíše z pekla?). Strach je totiž nejlepším nástrojem na ovládání mas, lidu. Proto také Zeman, Klaus i Babiš udělali maximum pro rozdmýchání mediálního šílenství proti neřízené invazi migrantů a mnozí novináři (plus proruské servery) jim vědomě či nevědomky velmi pomohli. Využili současně zkostnatělosti a neakčnosti EU (Evropského parlamentu a především Evropské komise) a využili i nerealistického pohledu na svět mnoha mediálně známých „sametových“ osobností (mnohdy členů různých velmi štědře dotacemi podporovaných neziskovek). Ve výsledku se šikovně vedenou propagandou podařilo vzbudit dojem, jako by občané České republiky byli rozděleni pouze na dva tábory – „sluníčkáře“ a „nácky“ (xenofoby). Což ale absolutně není pravda. Naprostá většina obyvatel má prostě jen obavy z budoucnosti.

Do nejdůležitějších (parlamentních) voleb zbývá rok a půl. Je otázka, zda to je dostatečná doba, aby se občanům České republiky dostalo maximum informací pro ujasnění si, kým ve skutečnosti jsou lidé, jako Zeman či Babiš. Kdo další patří do skupiny autokratů, osob, které se třeba i naoko tváří, že jdou proti sobě, ale ve skutečnosti táhnou za jeden provaz. Vzhledem k tomu, že oligarchové ovládají naprostou většinu mediálního prostředí, jednoduché to nebude. Naštěstí již existují oligarchy nevlastněné informační servery, které si získávají vyšší čtenost a důležitou roli hrají i sociální sítě. Kvalita demokratičnosti každé země je závislá na míře a kvalitě informovanosti občanů, protože občané se jen a pouze na základě informací rozhodují, komu dají u voleb svůj hlas.

Výsledky voleb (stejně, jako to vidíme v dalších státech Evropy) jistě výrazněji ovlivní další vývoj určitě nejsledovanějšího problému současnosti – migrace. Podaří-li se zastavit příval migrantů do Evropy, vezme se voda na mlýn především těm, pro které je chaos, strach a hysterie živnou půdou k využití jejich největší přednosti – umění zneužívání populismu a demagogie. To by měl být cíl všech demokraticky a rozumně uvažujících politiků Evropy. Má jich ale Evropa dostatek? A máme je v České republice? Občané by zase měli mít na paměti, že jejich každodenní životy nejsou ovlivněny jen problematikou migrace, ale že je mnoho dalších oblastí, kde jim politici (politické strany) svým řešením mohou buď zpříjemni, nebo výrazně znepříjemnit život. 

 

Petr Suda

Autor: Petr Suda | pátek 18.3.2016 8:58 | karma článku: 30,95 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

Dlouhých 28 let uteklo od 17. listopadu 1989, noci z pátku na sobotu, kdy jsem si na Národní prožil nejhorší hodiny svého života.

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Prognostika a analytika polistopadové éry

Máme za sebou 28 let od Listopadu 89 a ani loňské parlamentní a letošní prezidentské volby nepřinesly žádnou změnu z pohledu pokračování vývoje naší země.

31.1.2018 v 13:39 | Karma: 20,36 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Zvítězila profesionalita nad amaterismem. To je celé

Parlamentní volby 2017 a prezidentské 2018 jasně ukázaly (pokolikáté již?), že politiku nejde dělat amatérsky, na koleně a na půl plynu.

28.1.2018 v 11:52 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Když se pravdě dopátrat lze, ale není vůle

Blahopřání Duky Okamurovi je klasickým příkladem, kdy se dopátrat pravdy lze, ale z „pragmatických“ (či jakýchsi jiných) důvodů, se raději pravda nezjistí či zjistit nechce.

21.11.2017 v 13:20 | Karma: 12,80 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Tragikomedie politiky jako před rokem 1989

Stav politiky a trapnost všech předních představitelů naší politické scény nejsou nepodobné období před rokem 1989.

5.5.2017 v 16:41 | Karma: 26,68 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Seznam rubrik