Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Panda a Krteček“ aneb politický debakl stran "opozice" vládnoucí autokracie

Čínská návštěva byla Hradem a oligarchy připravována dlouhodobě a bylo jasné, o co autokratům, stojícím v čele moci politické i ekonomické, půjde.

Plánovaly se velkolepé oslavy, salvy, ohňostroj, vyvěšovaly se čínské vlajky. Prezident Zeman se navíc jasně a jednoznačně vyjádřil pro čínskou televizi, že Česko již není pod vlivem USA a EU. Konečně se „odkopal“ a může od roku 1989 volně, komunisticky, dýchat. Ukázal celému světu, že zahraniční politiku České republiky po jeho nástupu do prezidentské funkce nebude určovat nějaká vláda Sobotky, ale on (Hrad). Kdo se však nepřipravoval, to byly, bohužel, všechny politické strany, které jinak hlasitě volají a varují, že hrozí nástup novodobých padesátých let atd. atpod. Jejich představitelé se neobjevili okolo cesty průjezdu čínských papalášů, nepřipravili ani jeden protest v ulicích, žádnou demonstraci nebo protiakci, kam by pozvali občany, kteří z návratu České republiky před rok 1989 v těsném svazku s Čínou a Ruskem až tak odvázaní nejsou.

A tak, jako tradičně v těžkých dobách a situacích naší země, "oddřeli" veškeré protesty v ulicích sami občané. Zdarma a ve svém volném čase. Někteří z nich si také na vlastní kůži vyzkoušeli, jak v praxi podle policie vypadá v ústavě deklarovaná svoboda projevu a shromažďování. Jistě. Někdo může namítnout, že zde máme několik vlaštovek. Třeba to symbolické vyvěšení tibetské vlajky ze sněmovny TOPkou, nebo tak trochu efektní pokus Kalouska prodrat se policejním kordonem těžkooděnců, bránících živé nepřátelské duši dostat se na Hradčanské náměstí. Ale to je tak asi, kromě plamenných řečí v médiích, vše. Zato „pravicová“ ODS se několika hlasy svých pražských radních zasadila o to, aby se Praha stala partnerským městem Pekingu, a my všichni jsme mohli "ocenit" předání symbolického klíče k bráně našeho hlavního města čínskému prezidentovi z rukou bývalé ředitelky české sekce Transparency International Adriany Krnáčové. Ty jo, to tedy musí být úžasná protikorupční organizace, když do svého čela dokáže zvolit takovouto "osobnost". Není divu, že se ze zoufalství několik aktivistů přivázalo na Evropské ke stožárům VO a vyměňovalo zde tibetskou vlajku za čínskou. Je to možná čin poněkud zbytečný, jenže zoufalí lidé, dotlačeni okolnostmi, dělají zoufalé činy. Dělat by je nemuseli, kdyby viděli, že se za zachování svobody, alespoň jakýs-takýs rovných podmínek podnikatelského prostředí a proti přípravám navázání pevné soudružské spolupráce s Čínskou lidovou republikou, postavila alespoň jedna politická strana profesionálně, s potřebným důrazem a organizovaně.

Znovu se ukázalo, jak „dlouhé prsty“ má Zeman (Hrad). Skvělé organizační schopnosti již Zemanovi oddaní poddaní předvedli 17.11.2015, kdy desítky autobusů sváželo podporovatele prezidenta na Albertov, aby mohl národu (a kamarádům z Východu) ukázat, jak oblíbenou je hlavou státu. Akce „Panda a Krteček“ byla ukázkou perfektní organizace číslo dvě. Vyburcují konečně tyto akce "pravicové", ale také liberální politiky z jejich dlouholetého spánku? Zůstanou ODS, TOP 09, ale především Svobodní, Piráti, STAN, Strana soukromníků a další nadále zkostnatělými, spícími a neschopnými včasné a účinné akce? Budou pořád jen o několik kroků pozadu?

Je to smutný pohled na naši politickou scénu pro svobodomyslné občany. Pro všechny, kteří si nepřejí nástup tvrdého centralismu, policejního státu, šikany, udávání, přebujelé byrokracie, armády úředníků a omezování osobní svobody i svobodného a rovného podnikatelského prostředí. Já bych v naší zemi raději přivítal vrcholné představitele například Švýcarska. Švýcarský systém občanské společnosti je, dle mého názoru, podstatně lepším vzorem politického systému svrchovaného státu, k jakému bychom se měli přibližovat. Jsme národem, který vždy měl a má velmi šikovné, podnikavé a kreativní obyvatele. Pokud by se k moci dostali politikové, kteří by lidem poskytli klid a volnost pro práci, kvalita života každého z nás by se posunula o notný kus výše. O tom jsem skálopevně přesvědčený. Ale kde ti politici jsou?

Věřím a doufám, že po třech čínských dnech se již nenajdou tací, kteří budou říkat, že je Zeman pouhá figurka. Že je to jen ochlasta, nemocný člověk a hulvát, který vlastně nemá žádnou moc, vliv a pravomoci. Snad je již nad slunce jasně, že tomu tak není. Ono totiž nejde jen o Zemana, ale o osoby na něj napojené, a především o oligarchy. Ti jsou pro další svobodný vývoj naší země velmi nebezpeční, protože jde o sobce, kteří sledují zájmy ryze osobní, a kterým jde v prvé řadě o byznys a v druhé řadě ... o byznys. Peníze a kumulování majetku jsou pro ně jedinými hodnotami a lidé jako Klaus či Zeman jsou celé táto partě prospěšní jako špičkoví populisté, kteří mistrně zvládají umění propagandy a odvracení pozornosti od podstatně důležitějších otázek, kterými by se média, a tím i společnost, měly zabývat. V budoucnu se jistě ještě hodně bude psát o tom, jak Zeman mistrně dokázal využít (zneužít) problém imigrační krize pro své znovunavrácení se na politické výsluní, přestože není jediný, kdo migrační problém vnímá jako závažný. Ano, demagog a populista je věru obratný. Vždyť ještě před třemi lety si voliče získával vztyčováním vlajky EU na Hradě se slovy: "Česko by mělo být v tvrdém jádru EU".

Ne, Zemanovi nikdy nešlo o imigranty, islamisty, postižené děti, EU, Klokánek, Peroutku či cokoli jiného. Jedná vždy podle momentální situace a nálady národa. Odhaduje, co pro zvýšení jeho popularity nejvíce zabere. A jeho cílová skupina mu to baští. Babiš je proti němu slabý odvar, protože jeho náhle vzplanuvší hvězda začíná pomalu ale jistě zhasínat na pozadí jeho lumpáren.

Z pohledu svobodomyslného občana si dovolím tvrdit, že dlouhodobě zažíváme jakési politické temno. Blíží se volební roky a převažují pocity marnosti, zmaru a zoufalství, protože se na konci tunelu neukazuje „politické světlo“, které by člověk mohl s klidným svědomím volit. Přitom každá strana má desítky a stovky členů. Co to je za lidi? Copak spolu nekomunikují? Copak mezi nimi nejsou pracovití jedinci, kteří by nedokázali připravit a zorganizovat nějakou větší akci? Odpovědí jsou tři dny, ve kterých tyto strany dovolily, aby se v naší České republice cítil čínský prezident jako doma v Číně. A dovolily, aby celý svět mohl sledovat velkolepou show, režírovanou komunistickými kádry obou zemí. Nebýt občanů s tibetskými vlajkami, které v rukou mnohých vnímám jako symbol svobody, která se nám všem vzdaluje mílovými kroky, pak by obraz naší země „zvenku“, byl pouze a jenom žalostný.

Vím, že za tento článek budu ode všech politických stran opět jen peskován, ale nedokáži mlčet a jen sledovat, jak se naše zem každým dnem propadá do tuhého centralismu a nesvobody. Řítíme se pod vedením sobců a kuplířů čím dál rychleji kupředu levá před rok 1989 směr Východ. A měli bychom se rozpomenout (a mladí by si měli načíst), že nás na této cestě nic dobrého nečeká.

 

Petr Suda

-------------------------------

Video, které se mi podařilo natočit na Evropské, na kterém je vidět agresivní chování čínských občanů (v době vydání tohoto blogu – 434 000 zobrazení). Podobných scén bylo vidět na trase čínské delegace více. Policie České republiky naprosto selhala. Byla to jen neprofesionalita, nebo jednala na něčí „zadání“? Alespoň to by měli co nejrychleji osvětlit poslanci a senátoři. Nechají-li sporné případy zamést pod koberec, bude to jen další důkaz, že jsou z našich daní placeni zbůhdarma.

FB: www.facebook.com/100005818999025/videos/506846332852662/YouTube: www.youtube.com/watch?v=FN55SIcjXgI

Autor: Petr Suda | sobota 2.4.2016 21:30 | karma článku: 26,18 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

Dlouhých 28 let uteklo od 17. listopadu 1989, noci z pátku na sobotu, kdy jsem si na Národní prožil nejhorší hodiny svého života.

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Prognostika a analytika polistopadové éry

Máme za sebou 28 let od Listopadu 89 a ani loňské parlamentní a letošní prezidentské volby nepřinesly žádnou změnu z pohledu pokračování vývoje naší země.

31.1.2018 v 13:39 | Karma: 20,36 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Zvítězila profesionalita nad amaterismem. To je celé

Parlamentní volby 2017 a prezidentské 2018 jasně ukázaly (pokolikáté již?), že politiku nejde dělat amatérsky, na koleně a na půl plynu.

28.1.2018 v 11:52 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Když se pravdě dopátrat lze, ale není vůle

Blahopřání Duky Okamurovi je klasickým příkladem, kdy se dopátrat pravdy lze, ale z „pragmatických“ (či jakýchsi jiných) důvodů, se raději pravda nezjistí či zjistit nechce.

21.11.2017 v 13:20 | Karma: 12,80 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Tragikomedie politiky jako před rokem 1989

Stav politiky a trapnost všech předních představitelů naší politické scény nejsou nepodobné období před rokem 1989.

5.5.2017 v 16:41 | Karma: 26,68 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku dnes opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Seznam rubrik