Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš a vláda vede Českou republiku k navýšení šedé ekonomiky

Cílené tažení proti malým a drobným podnikatelům a hraní do karet velkým korporacím a řetězcům, povede jednoznačně k podstatně horším výsledkům ekonomiky ČR, než by mohly být.

Povede rovněž k nespokojenosti nejen podnikatelů a živnostníků, ale i všech občanů, protože budou mít problémy s dostupností služeb a začnou "stát" stále více "obcházet". Výsledkem bude opak, toho, k čemu jsou systémy, jako je kontrolní hlášení nebo EET zaváděny - šedá ekonomika poroste.

Jde o zákonitost a jistotu, nikoli o spekulaci. Vždy, když se politické reprezentace snažily o regulaci z pozice moci, nikdy "svého" nedosáhly a vždy se ukázalo, že v pozadí daných aktivit stojí jen sobecké zájmy konkrétních nenasytných jedinců. Příkladů najdeme v historii hodně a je prazvláštní, že se obyvatelé naší země nedokáží postavit cestě, kterou v minulém století zažila velká část z nich za vlády komunistů. V novodobé historii se rozhodla skupina politiků, která se rozmístila do různých politických stran, vydat opět cestou centralismu a monopolizace. A není divu. Vždyť u moci jsou stejní sobečtí, nenasytní a centralističtí komunisté a socialisté, jako tomu bylo před rokem 1989.

Je evidentní, že Babišovi nejde, a nikdy nešlo, o boj s šedou ekonomikou. Vždy mu šlo jen a jen o to, co je pro jeho "holding" nejlepší a co mu přinese další oblasti trhu, aby je mohl s Agrofertem obsadit. Vlastně jde o novodobý "kopírák" čtyřicátých a padesátých let minulého století a občané České republiky jsou natolik apatičtí a zhnusení politikou, že nechávají Babišovi (potažmo ČSSD a KDU-ČSL) "volnou ruku", aby doslova zastavili obrovské možnosti, které by pro náš stát mohly znamenat výrazný vzestup kvality našich životů a podstatně více peněz v peněženkách nás všech.

Všechny větší opoziční politické strany jsou paralyzované a ty menší nemají kvalitní organizaci a lídry k tomu, aby dokázaly strhnout na svou stranu větší množství voličů. Jsou bez vize, bez kvalitních odborníků, bez návrhů řešení. Jediné, co u nich vidíme, je neustálé a "pouhé" útočení na vládu, Babiše, Sobotku, Zemana atd. A to je pro občany málo. Toho mají za posledních 20 let již plné zuby. A politickým stranám to ne a ne docvaknout.

Jedinou možností je občanský vzdor a bojkot zaváděných registrů a systémů ze strany podnikatelů a třeba i s přidáním se občanů. Jen se zdá, že je tato možnost nereálná, protože zde prostě není nikdo, kdo by ty podnikatele i občany (občanský odpor a vzdor) zmobilizoval. Výzvy několika jedinců na sociálních sítích, nebo zbytku "nezávislých" médií, které ale oslovují jen určitou cílovou skupinu občanů, kterou lze asi nejlépe definovat jako ty, jejichž sjednocujícím prvkem je pocit, že neví, koho proboha v dalších volbách volit, se míjí účinkem. Do toho se stále snaží na lidi "morálně působit" několik známých "elit", které jsou již ale natolik mimo realitu, že se vážně berou tak akorát mezi sebou.

No a Babiš, Kellner, Křetínský, Tkáč a další velcí hráči velkých korporací si mnou ruce (jinak by se již dávno proti současným mocným jistě postavili). Spolu s nimi jsou na vrcholu blaha všichni politici a úředníci, kteří si zvykli na teplá, a ze státního dobře placená, místečka. Tito lidé, z nichž mnozí ani neví, jak vypadá "normální" práce, se proti svému bydlu těžko postaví. Proto plyn, voda, elektrika, potraviny, oblečení, služby - to vše bude stále dražší a nekvalitnější, protože toto vše je pod kontrolou několika málo lidí, které mají zásadní vliv na politické strany (kromě ANO, tam si to Babiš šéfuje sám). A jakmile někdo "vystrčí růžky", máme zde loajální poslance a senátory, kteří schvalují jeden zákon za druhým, jež jsou postaveny tak, aby se daly použít (zneužít) právě proti takovýmto "bořičům zářných zítřků". Strach pak dotlačí ostatní, aby ty "růžky" velmi rychle schovali pod čepici.

Nejhorší je, že dennodenně pozorujeme neschopnost zasáhnout proti politickým lumpům a monopolizaci trhu ze strany ústavního soudu, antimonopolního úřadu, justice či policie. Pokud by totiž byly tyto instituce opravdu nezávislými, málokterý z dnešních oligarchů by se dnes řadil mezi nejbohatší lidi planety a málokterý z dnes vrcholných politiků by se stal politikem, natož vrcholným (www.mapovani.cz).

Co zbývá? Čekat, že se na politické scéně objeví politická strana, která bude mít v čele kvalitní a rozumné osobnosti, které nebudou pod vlivem cizích mocností, nadnárodních korporací, bank, finančních skupin či oligarchů. Které budou schopny naší zemi vést jako suverénní stát s maximálně minimálním a decentralizovaným státním aparátem (decentralizace moci výraznou změnou rozpočtového určení daní směrem k městům a obcím = blíž občanům). Čekat na stranu, která bude mít v programu zrušení poloviny ministerstev, desítek tisíc zbytečných úřednických míst, výraznou redukci byrokracie, změnu sociálního systému tak, aby pro nemakačenky nebylo výhodnější nemakat (to vše zároveň umožní snížit přímé a nepřímé daně), naprostou nezávislost justice a policie, ořezání dotací na minimum (kultuře, sportu, ale rozhodně ne rádoby "nepolitickým neziskovkám"), výrazné zjednodušení zákonů, aby se v nich každý vyznal, výrazné zjednodušení účetnictví pro podnikatele a firmy, podporu malých a středních podnikatelů a živnostníků a především - která bude mít za cíl dát lidem konečně pokoj.

 

Petr Suda

Autor: Petr Suda | pátek 20.5.2016 13:29 | karma článku: 29,00 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

Dlouhých 28 let uteklo od 17. listopadu 1989, noci z pátku na sobotu, kdy jsem si na Národní prožil nejhorší hodiny svého života.

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Prognostika a analytika polistopadové éry

Máme za sebou 28 let od Listopadu 89 a ani loňské parlamentní a letošní prezidentské volby nepřinesly žádnou změnu z pohledu pokračování vývoje naší země.

31.1.2018 v 13:39 | Karma: 20,36 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Zvítězila profesionalita nad amaterismem. To je celé

Parlamentní volby 2017 a prezidentské 2018 jasně ukázaly (pokolikáté již?), že politiku nejde dělat amatérsky, na koleně a na půl plynu.

28.1.2018 v 11:52 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Když se pravdě dopátrat lze, ale není vůle

Blahopřání Duky Okamurovi je klasickým příkladem, kdy se dopátrat pravdy lze, ale z „pragmatických“ (či jakýchsi jiných) důvodů, se raději pravda nezjistí či zjistit nechce.

21.11.2017 v 13:20 | Karma: 12,80 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Tragikomedie politiky jako před rokem 1989

Stav politiky a trapnost všech předních představitelů naší politické scény nejsou nepodobné období před rokem 1989.

5.5.2017 v 16:41 | Karma: 26,68 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Seznam rubrik