Prohrály všechny politické strany, vítěz není žádný

9. 10. 2016 8:51:55
Je úplně jedno, jak nakonec dopadly výsledky voleb, je jedno, která strana zvítězila. Všechny totiž prohrály a mizérie na politické scéně pokračuje.

Již nyní je jasné, že krajům budou vládnout politici, které občané nechtějí. Ať bude sestavena jakákoli koalice, vždy budou zastupovat naprostou menšinu obyvatel. Mizerná volební účast ukazuje, že ani jedna strana neoslovuje občany natolik, aby si udělali čas a k volebním urnám přišli. Ani jedna koalice, která bude utvořena, by vlastně podle volební účasti neměla mít právo cokoli rozhodovat, protože ani jedna v součtu všech jejich hlasů nebude zastupovat většinu voličů daného kraje.

Důvod je jednoduchý a desítky let stejný. Všechny dosavadní politické strany i hnutí, které se vystřídaly u moci v krajích i státu, nebyly založeny pro lidi. Ani jedna strana či hnutí se nikdy nesnažila výrazně snížit centralizaci moci a ani jedna politická strana nemá ve svých řadách důvěryhodné osobnosti, ze kterých by občané měli pocit, že jim mohou věřit slova a věty, které vychází z jejich úst.

Volební kampaně všech politických subjektů se podobají, jako vejce vejci. Sliby, populismus, demagogie, plácání, nicneříkající fráze, přitroublé výrazy politiků na billboardech, hloupé až ubohé předvolební debaty, rádoby duchaplná videa. A podle toho pak vypadá i následná realita dalších čtyř let vládnutí? Tankodromy místo silnic, zácpy díky uzavírkám a opravám, kde nikdo nemaká a pokud se již nějaké silnice opraví, pak se to nedá nazvat jinak, než fušeřina, vyhazování miliard za předražené a nesmyslné zakázky, dotace rozdělované kámošům, zvyšování byrokracie, zvětšování armády úředníků, udržování naprosto nekonfortní obslužnosti občanů. Politikaření, místo politiky. Volby roku 2016 budou, nahlíženo občany a slovy Tomáše Kluse, jen „další čtyři roky v prdeli“.

Lidé jsou prostě a jednoduše politikou a politiky otrávení a jde o důsledek neochoty všech politických subjektů nastavit transparentní systém fungování veřejné správy a zavedení kvalitních kontrolních mechanismů, postavených na odpovědnosti konkrétních jedinců, stojících za rozhodováním. To jediné může začít snižovat korupci a kamarádšoft mezi úzkou skupinou těch, kteří jsou zrovna u moci.

Jeden postřeh bych chtěl ale vypíchnout. Imigrace, jakkoli je v médiích propírána dennodenně, jakkoli se mnoho populistů snaží „hrát“ na toto téma, není pro občany vodítkem pro nějakou větší podporu. Naopak. Všichni jednoznační populisté typu Okamury, Konvičky, Bartoše stojí na pokraji zájmu obyvatel a novináři by již konečně mohli pochopit, že jim věnují v médiích výrazně větší pozornost (a tím i reklamu), než by bylo záhodno, a než by si čtenáři (tedy voliči) vůbec přáli.

Lidé chtějí vidět konkrétní kroky, chtějí vidět konkrétní návrhy řešení a potom vidět konkrétní výsledky. Prozatím se ale všechny politické subjekty na celorepublikové i krajské úrovni staví k volební kampani tak, že jednou za čtyři roky polepí republiku, za peníze daňových poplatníků, plakáty a billboardy s obličeji především lídrů a mediálních titánů daných stran se slogany nekonkrétních obecných pravd a výkřiků do tmy. Vlastně takový souboj najatých PR agentur. O samotné problémy krajů, které trápí občany, jde až v poslední řadě. No a podle toho vypadá volební účast. Kruh zmaru se uzavírá. Na jak dlouho ještě? To je jednoduché. Dokud budou celostátní, ale především krajskou politiku dělat jedinci páté až desáté kategorie, kteří do voleb jdou pro své sobecké zájmy, nebo kteří jsou jen nastrčenými loutkami v rukou celostátního vedení politických stran.

Politika v České republice by potřebovala zásadní RESTART. K němu ale může dojít jen tehdy, pokud se najde dostatek rozumných a schopných jedinců, kteří by spojili své síly, um, zkušenosti, rozhled, nadhled a dokázali upozadit svá osobní ega, aby ta spolupráce byla vůbec možná.

Problém není ve voličích, že nechodí k volbám (jak si myslí politici). Problém je v samotných politických stranách a politicích. Jenže. To by museli být v politice politici, kteří by dokázali vidět chyby u sebe a nehledali je pouze v druhých.

Petr Suda

Autor: Petr Suda | neděle 9.10.2016 8:51 | karma článku: 40.29 | přečteno: 4210x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 483 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 647 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1480

Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...