Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Občanský tlak – jako poslední naděje na zrušení EET?

Kontrolní hlášení a EET jsou jen dalšími byrokratickými opatřeními vlády a především ministerstva financí v čele s Andrejem Babišem (ANO), které negativně zasahují do svobodného a především rovného podnikatelského prostředí v ČR.

Tato opatření jsou jednoznačně namířena proti malým a středním podnikatelům a živnostníkům, o kterých dokonce Andrej Babiš prohlásil (Blesk 3.10.2015): „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd“. Podpora nadnárodních společností, velkých koncernů včetně našich oligarchů, není ničím novým a nepřišla až s nástupem Babiše do politiky. Jde o setrvalý stav a podílely se na ní všechny dosavadní vlády (politické strany).

Selhaly veškeré demokratické mechanismy a možnosti. Selhala vláda, selhali poslanci a senátoři, selhalo mnoho organizací, které by malé a střední podnikatele a živnostníky měly zastupovat. A to především proto, že je jejich činnost placena (dotována) státem. Za 28 let nemají malí a střední podnikatelé a živnostníci nikoho, kdo by je zastupoval, kdo by se za ně postavil a kdo by za ně v politice lobboval.

Úkolem státu musí být snaha o udržení rovného podnikatelského prostředí pro všechny. V politice se může objevit jedinec, který přijde se snahou o narušení rovných pravidel, ale proti podobným pokusům by měly fungovat mechanismy, které takovou snahu ihned a v zárodku eliminují. V parlamentu ale, bohužel, sedí poslanci a senátoři, kteří bránit rovné podmínky nedokáží. Dokonce jsou ochotni přehlížet i zákon nejvyšší - Ústavu ČR. A to je vážné.

Součástí Ústavy ČR je Listina základních práv a svobod. Nejen pro Babiše, ale i pro ministry a poslance a senátory se však stala ústava cárem papíru. Pokud by tomu tak nebylo, nemohly by procházet zákony ústavě odporující. Vždyť např. v Hlavě první, článku dvě se píše: "Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá".

Tedy. Zákon nikde neukládá, že každý podnikatel či živnostník musí rozumět moderním technologiím, zákon nikde neukládá, že si každý musí k podnikání pořídit internet a jakýkoli hardware či software (a je jedno za jakou cenu). Proč by měl skončit s podnikáním někdo, kdo není připojený na internet? Kdyby to byl byť jen jediný podnikatel.

Prozatím je občanský tlak malých a středních podnikatelů a živnostníků roztříštěný, ale stupňuje se a postupně se otevírají oči i dalším obyvatelům. Andrej Babiš občanům naší země záměrně a cíleně lže. Pro podporu EET dokonce využívá celoplošnou reklamu, která je placena z peněz daňových poplatníků. Mluví se v ní o získání 18 miliard korun navíc na daních z malých a středních podnikatelů a živnostníků po zavedení EET. Nikdo nikdy ale nedokázal říci, jak se k tomuto číslu došlo. Babiš mluví o tom, že „všichni kradnů“, ale přitom stínová ekonomika naší země se každým rokem snižuje a dosahuje srovnatelné úrovně se západními zeměmi Evropy (15%).

Každý den se objevují informace o ukončování činnosti podnikatelů kvůli EET. Těchto případů nebudou stovky, ale tisíce. Ale o to Andreji Babišovi nejde. A co mu jde, může naznačit příklad zavedení projektu EET v Chorvatsku, kde na EET obrovsky zbohatl především největší chorvatský oligarcha a majitel největšího potravinářského gigantu – Agrokoru (podoba názvu s Agrofertem je čistě náhodná). Ve výsledku se výběr daní v Chorvatsku nezvýšil a zůstal na úrovni cca 40 miliard a nedošlo ani ke snížení šedé ekonomiky, která je v Chorvatsku dvojnásobná oproti ČR (31%).

Všichni obyvatelé naší země by si měli uvědomit, že monopolizace trhu je cestou do pekel a ve finále na ni doplatí všichni. Místo, aby byl stát, vláda, poslanci a senátoři vděční za každého, kdo se o sebe dokáže postarat, hází takovým lidem klacky pod nohy. Drobní a střední podnikatelé a živnostníci jsou navíc skupinou, která pro stát znamená nejmenší náklady, protože nečerpají dlouhé dovolené, jsou málo nemocní apod. V každé vyspělé ekonomice světa jsou právě malí a střední podnikatelé a živnostníci tahouny ekonomiky i zaměstnanosti. A tím i prosperity všech.

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že politická vedení našeho státu dlouhodobě a se stupňující se intenzitou zavádí podmínky, které zcela bezdůvodně a cíleně decimují malé a střední podnikání v ČR. Na základě klamavých a lživých informací uvádějí občany státu v omyl a staví se proti prosperitě celé naší země na úkor prosperity několika jedinců.

 

Petr Suda

 

----------------------------------
Pro informaci o důležité roli malého a středního podnikání v ČR si připomeňme „Zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2013“, kterou vypracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu a publikovalo 10.7.2014. Jejím autorem je odbor 62100.

 „Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2013, která byla vypracována Ministerstvem průmyslu a obchodu na základě zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání, byla přijata usnesením vlády ČR dne 9. července 2014. Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2013 (dále jen "Zpráva") obsahuje základní ekonomické ukazatele týkající se malých a středních podniků (dále jen "MSP") a také informace o jejich vývoji v průběhu posledních 5 let. Dále shrnuje informace o realizaci programů na podporu MSP v jednotlivých resortech v roce 2013, včetně počtu a výše podpořených projektů v programech, a současně přináší výsledky různých analýz a průzkumů. Malé a střední podniky hrají nezastupitelnou roli v české ekonomice a zejména jsou významně podnikatelsky a společensky spjaty se svým regionem. Jako celek reprezentují malé a střední podniky v České republice více než 1 milion ekonomických subjektů a zaměstnávají průměrně téměř 2/3 zaměstnanců. Sektor MSP je významnou hnací silou podnikatelské sféry, růstu, inovací i konkurenceschopnosti a představuje také významného zaměstnavatele. Pozici MSP v ČR přibližují následující údaje:

  • Podnikatelskou činnost k 31. 12. 2013 v ČR vykonávalo (dle ČSÚ) celkem 1 124 910 právnických a fyzických osob (s počtem zaměstnanců 0–249), fyzických osob (s počtem zaměstnanců 0–249) bylo 869 279 a právnických osob (s počtem zaměstnanců 0–249) bylo 255 631. Podíl malých a středních podniků na celkovém počtu aktivních podnikatelských subjektů v roce 2013 byl 99,83 %.
  • Celkový počet zaměstnanců malých a středních podniků v roce 2013 činil 1 782 tis. zaměstnanců. Podíl zaměstnanců malých a středních podniků na celkovém počtu zaměstnanců podnikatelské sféry v ČR v roce 2013 činil 60 %.
  • Podíl přidané hodnoty malých a středních podniků na celku ČR tvořil 54,8 %.
  • V roce 2013 došlo k meziročnímu zvýšení vývozu malých a středních podniků o 75 485 mil. Kč, tj. o 4,7 %. Podíl malých a středních podniků na celkovém dovozu v roce 2013 byl 58,4 % a podíl malých a středních podniků na celkovém vývozu byl 53,6 %.“

----------------------------------

Autor: Petr Suda | úterý 31.1.2017 20:56 | karma článku: 39,08 | přečteno: 2746x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

Dlouhých 28 let uteklo od 17. listopadu 1989, noci z pátku na sobotu, kdy jsem si na Národní prožil nejhorší hodiny svého života.

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Prognostika a analytika polistopadové éry

Máme za sebou 28 let od Listopadu 89 a ani loňské parlamentní a letošní prezidentské volby nepřinesly žádnou změnu z pohledu pokračování vývoje naší země.

31.1.2018 v 13:39 | Karma: 20,36 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Zvítězila profesionalita nad amaterismem. To je celé

Parlamentní volby 2017 a prezidentské 2018 jasně ukázaly (pokolikáté již?), že politiku nejde dělat amatérsky, na koleně a na půl plynu.

28.1.2018 v 11:52 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Když se pravdě dopátrat lze, ale není vůle

Blahopřání Duky Okamurovi je klasickým příkladem, kdy se dopátrat pravdy lze, ale z „pragmatických“ (či jakýchsi jiných) důvodů, se raději pravda nezjistí či zjistit nechce.

21.11.2017 v 13:20 | Karma: 12,80 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Tragikomedie politiky jako před rokem 1989

Stav politiky a trapnost všech předních představitelů naší politické scény nejsou nepodobné období před rokem 1989.

5.5.2017 v 16:41 | Karma: 26,68 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Seznam rubrik