Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišův pokus o Antichartu č. 2

Lidé, kteří vládnou této zemi již 68 let se nikdy nezmění. Jsou to stále ti samí nejvíce sobečtí a podlí lidé mezi námi.

Před Listopadem se koncentrovali v KSČ. Po Listopadu nezmizeli ze scény, přestože mnozí zahodili rudé legitimace. Jen se rozdělili do stávajících politických stran, založili a dále zakládají politické subjekty nové a obsadili i mnoho dalších nejvlivnějších postů.

Kteří další lidé jsou s těmi nejhoršími a nejpodlejšími schopni kolaborovat za rozličné výhody? To záleží na tom, jaké mají tito lidé vlastnosti. A ani zde nebylo možné čekat, že se po roce 1989 nenajde dost těch, jejichž vlastnosti by se změnily mávnutím kouzelného proutku. Stále se najdou "osobností", které dokáží prodat duši a svědomí třebas i ďáblu za trochu těch blyštivých kulatých zlaťáčků.

Na druhou stranu, situace se přeci jen změnila. Strach se sice ti nejhorší snaží udržovat dál, ale přeci jen drápy už nemají tak silné a ostré, jako kdysi. Přestože se je snaží každým rokem posilovat a přibrušovat.

Pokus Babiše pozvat "osobnosti" na snídani je, jak správně píše ECHO24 (zde), trikem, a to trikem ne nepodobným, jako byla akce Anticharta za dob komunistů. Záležet bude nyní na tom, kolik se najde mezi "osobnostmi" těch, kteří tento trik prohlédnou a dokáží zlu říci NE.

Babišovi i Zemanovi, kteří jsou ale jen jakýmisi výslednými "symboly" toho, kam se vývoj v naší zemi ubírá v celé polistopadové éře, se daří čím dál více rozdělovat společnost. A to na ty, kteří dokáží zlo rozeznat a vzepřít se mu, na ty co se jen "vezou" a na ty, kteří "kolaborovat" se zlem nebudou mít problém za prachy a další výhody nikdy. Babiš a Zeman však nejsou jedinými. Jsou jen nejvíce viditelnými a lépe čitelnými, než byli a jsou další, což je jednak dobou a podmínkami, které pro jejich čachry dozrály a jednak další vlastností, ve které vynikají - a tou je jejich buranství. Je několik výrazně méně viditelných postav, které tahaly a tahají za nitky a jejichž vlastnosti a záměry jsou stejné, ne-li horší. Dokázaly a dokáží svou podlost jen lépe kamuflovat. V novodobé historii byl takovým příkladem (symbolem) Klaus, kterého se, bohužel, dodnes zastává mnoho z těch, kterým přitom Zeman či Babiš leží v žaludku.

Koho já osobně považuji za opravdové osobnosti? Nejsou to jen ti, kteří nyní dokáží odříct nabídku snídaně s Babišem, nebo odmítnou nechat se vyznamenat Zemanem (přestože by si i vyznamenání zasloužili). Vždyť kolik z nich se ještě před rokem, dvěma, třemi např. s Babišem scházelo a rády si s ním udělaly selfíčko. Řadím k nim především ty jedince, kteří dokázali již velmi brzy po roce 1989 "prohlédnout" a byli od té doby schopni odmítat snídaně, obědy či večeře se všemi, kteří se na polistopadovém vývoji přeměny neudržitelného diktátorského režimu k jakémusi volnějšímu čínskému autokratickému kapitalisticko-diktátorskému režimu podíleli. A kteří se také podíleli na řízeném přesměrování obrovské části majetku státu do rukou vytipovaných nomenklaturních kádrů podobných vlastností. A těmi kormidelníky dění rozhodně nebyli jen Babiš či Zeman. Žádná strana, žádná vláda se doposud nepokusily o změny zásadní, systémové, vedoucí k decentralizaci moci, výraznému zeštíhlení výdajů na státní aparát, snížení byrokracie a nastavení pravidel (zákonů) a kontrolních mechanismů, které by znamenaly faktické potlačování a postihování korupce a doslovného rozkrádání státního majetku, půdy, surovin i peněz. Tedy podmínek, které jediné mohou vést ke snižování daňové zátěže nás všech. Přes tisíce řečí, slibů a proklamací vedoucích politiků každé z nich. A opět budeme poslouchat tisíce řečí ze stejných politických stran a stejných úst, jak to vlastně udělat nešlo.

Zda naše zem, společnost, dokáže udělat další krok ve vlastně nikdy nekončící cestě historického vývoje k co možná největší odpovědnosti nejen politiků, ale každého jedince (občana) za dobrý a spokojený život maximálního počtu obyvatel naší země, to se ukáže v budoucnu (a tím budoucnem rozhodně nemyslím parlamentní volby za půl roku). Má to jen takovou jednu zásadní podmínku. Je třeba, aby se z obyvatel České republiky stali opravdoví občané a do politiky a čela politických stran by museli být ochotny vstoupit právě ony největší osobnosti - ty, které mají hlavu i mozek na správném místě, umí vnímat realitu a i přes rozličná pokušení dokáží nezradit především samy sebe.

 

Petr Suda

Autor: Petr Suda | čtvrtek 23.3.2017 15:53 | karma článku: 22,40 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

Dlouhých 28 let uteklo od 17. listopadu 1989, noci z pátku na sobotu, kdy jsem si na Národní prožil nejhorší hodiny svého života.

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Prognostika a analytika polistopadové éry

Máme za sebou 28 let od Listopadu 89 a ani loňské parlamentní a letošní prezidentské volby nepřinesly žádnou změnu z pohledu pokračování vývoje naší země.

31.1.2018 v 13:39 | Karma: 20,36 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Zvítězila profesionalita nad amaterismem. To je celé

Parlamentní volby 2017 a prezidentské 2018 jasně ukázaly (pokolikáté již?), že politiku nejde dělat amatérsky, na koleně a na půl plynu.

28.1.2018 v 11:52 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Když se pravdě dopátrat lze, ale není vůle

Blahopřání Duky Okamurovi je klasickým příkladem, kdy se dopátrat pravdy lze, ale z „pragmatických“ (či jakýchsi jiných) důvodů, se raději pravda nezjistí či zjistit nechce.

21.11.2017 v 13:20 | Karma: 12,80 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Tragikomedie politiky jako před rokem 1989

Stav politiky a trapnost všech předních představitelů naší politické scény nejsou nepodobné období před rokem 1989.

5.5.2017 v 16:41 | Karma: 26,68 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Seznam rubrik