Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V podstatě máte pravdu. Jenže víra lidí ve stát je tak silná, že nedovolí nikomu, aby současný trend změnil.

Jak napsal ve své eseji Stát jednorožců, Michael Munger.

Mí kolegové většinou nedůvěřují politikům, demokracii shledávají jako zmatenou a nefunkční, protestují proti brutalitě a excesům zahraničních válek, války proti drogám a špehování ze strany tajných služeb.

Jejich řešení ovšem bez výjimky zní: ještě více rozšířit moc „státu.“ To se mi na nich právě zdálo doslova šílené – non sequitur takových rozměrů, že jsem měl problém brát je vážně.

Pak jsem zjistil, že o státu smýšlí jako o jednorožci – jako i instituci, která má ty vlastnosti, motivace, znalosti a schopnosti, jaké si pro ni představují. Když mi to konečně došlo, tak jsem se cítil trochu hloupě, protože toto zjištění – že lidé, kteří si přejí expanzi státu, si ho představují jinak, než jak může existovat v reálném světě – je konec konců jedním z hlavních témat klasického liberalismu během uplynulých tří staletí.

http://www.mises.cz/clanky/stat-jednorozcu-1951.aspx

0 0
možnosti

J69a74n 29R79á65ž

17. 11. 2016 7:45

Taky by si přál v našem čele, ve vládě a Parlamentu, lidi "probuzené". Za takové považují lidí, kteří si uvědomují, že jsme malá země uprostřed Evropy, tedy prostoru, kde se v celé historii osídlení tohoto teritoria střetávaly zájmy východu a západu. "Probuzený" dobře vi, že se nám nikdy nevyplatilo, když jsme se jednostranně zaměřili jen jedním směrem a naše vlády upřednostnily zájmy jiných nad naše, a podle toho se chová.

V naší historii jsme bohužel měli jen málo takto "probuzených" vůdců.

1 0
možnosti

J57a68r63a 78R90a69n49k

17. 11. 2016 3:53

Bohuzel....ty jedince, vlastne jednoho - uz tam mate....co s tim?8-o

0 2
možnosti

Vase naivita v plne sile. Pri nasem politickem systemu vedeni statu vase vize v nove lidi se dostat do politiky je naivni. Proto probouzeni tech neprobuditenych nic nezmeni. Nic vice nechci rozvadet.

1 0
možnosti

Víra v nějaké nové osobnosti, skupiny, co se budou chovat racionálně, nebudou "hrabat" atd. je podle mne naivní. Současná vedoucí síla společnosti co řídí stát jako firmu, je toho příkladem. Někdo zase věří v novou generaci nezatíženou komunismem. Že až vyhynou komunisti tak bude líp.

Jedině přes růst vzdělanosti, tvrdý tržní mechanismus a vystavení republiky "na vítr" máte šanci přiblížit se světové špičce. Morální apely jsou hezké ale je to jen doplněk.

1 0
možnosti

Probuzený článek, akorát se nedomnívám, že ti nejbdělejší darebáci se jím budou zabývat :-)

0 0
možnosti

Máte to celé takové zmatené. Klausovi a Zemanovi platí složenky EU?;-D

2 1
možnosti

J68a91r86a 77R95a13n32k

17. 11. 2016 3:55

A ze Vas oba tahnou na Vychod a cely svet to vidi, krome tech dolnich 10 milionu????

2 4
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Seznam rubrik