Základní příčina, proč dopadají volby tak, jak dopadají

20. 03. 2017 20:18:23
Kdekdo se podivuje nad tím, jak to, že naší zemi vládnou ti, kteří jí vládnou. Vládnou právě proto, že lidé mají politiků plné zuby a naprostá většina z nich ji dostatečně nesleduje.
article_photo

Pouhých 10% lidí hodnotí sebe sama, že se o politické dění v naší zemi zajímá velmi. Není divu, že pak 90% lidí má malé, velmi malé či žádné povědomí o tom, KDO JE KDO a KDO peče s KÝM. Velké části to ale nebrání, aby, sice bez dostatku informací, zato tuze "zasvěceně", diskutovali po hospodách, nebo na sociálních sítích. Není divu, že pak třeba Okamurovi stačí říct, že imigranty ani omylem a aniž by o něm jeho stoupenci věděli cokoli navíc (a on toho o moc víc ani nenabízí), hned atakuje pětiprocentní hranici zvolení do sněmovny. Přitom si mnoho jeho voličů myslí, že by mohl být alternativou proti současné vládě či dokonce Babišovi. Což je velký omyl. Sranda, kdyby to nebylo vážné a smutné.

Nezájem obyvatel o politiku je také důkazem, na jak mizerné úrovni jsou v naší zemi politické strany. Že je zde cílená snaha nomenklaturních kádrů minulého režimu, kteří nikdy moc z rukou nepustili a podařilo se jim záměrně doslova "hnusit" politiku obyvatelstvu, aby měli co největší klid na svoje čachry a tunelování státních peněz, o tom žádná. A daří se jim to velice úspěšně dál a dál. Jenže. Ony zde nejsou, bohužel, ani žádné politické strany či hnutí, které by byly dobře organizované a měly politiky, kteří by byli schopni být kvalitní opozicí a kteří by zájem obyvatel (voličů) dokázali vzbudit.

Každá vláda, která se dostala od Listopadu k moci (ať se jí účastnila jakákoli strana), se chovala stejně. Lidé proto nevnímají rozdíl mezi politickými stranami, protože nevnímají rozdíl, který by se změnou vlády odrazil v jejich běžném životě. Desítky let kontinuálně narůstá počet úředníků, zvyšuje se byrokracie a buzerace. Stále se rozkrádá státní kasa, korupce je stejná či dokonce narůstá, policie a justice jsou stále politicky řízené, konkrétní kauzy se stále zametají pod koberec, platy stagnují a dokonce díky šíleným intervencím ČNB mají čím dál nižší kupní sílu, počet právních předpisů roste rok od roku do závratných výšek a dosahuje neskutečných dvou milionů, v čemž se nemůže vyznat prostě nikdo (což není nic jiného, než další záměr) (viz článek: Neznalost neomlouvá, ale... Český právní řád aktuálně obsahuje kolem dvou milionů právních norem) apod.

Můžeme si třeba na facebooku diskutovat jak chceme, ale při současném nezájmu lidí o politiku to jsou diskuse tak trochu akademické. Mnozí se podivují, jak to, že lidé nevidí, kdo jsou třebas Zeman či Babiš zač, ale diví se jen ti, kteří politiku sledují alespoň trochu (kdyby však dokázali chápat souvislosti - viz právě (ne)zájem o politiku, nedivili by se).

Je to právě obraz politiky jako celku, proč polovina voličstva k volbám ani nechodí. Ve finále volby prostě nemohou dopadat jinak, než úspěšně pro demagogy a populisty, kteří a) dobře znají čísla nezájmu obyvatel o politiku a b) vědí, že stačí na sebe dostatečně upoutávat pozornost. Jednoduše vědí, že se lidé chovají podle klasických marketingových vzorců a volí jednoduše ty, kteří jsou v médiích a pak na billboardech nepřehlédnutelní (to dokazují i průzkumy veřejného mínění oblíbenosti politiků, kde se na prvních místech vždy objevovali ti, které lidé viděli denně v médiích). A vzhledem k tomu, že min. 50% lidí politiku nesleduje (a z druhé poloviny velká část jen trochu), nemohou vědět, kdo je vlastně populista či demagog, protože ani neví, že své názory takový politik mění jak ponožky a že jim třeba i přímo lže.

Řešením ale není snaha o přetahování cílové skupiny populistů a demagogů. Proto není řešením ani pouhé vystupování proti Babišovi a štěkání se s ním před kamerami či v parlamentu. Notabene, pokud to dělá někdo, kdo se v minulosti na moci podílel a nic nového a lepšího to lidem nepřineslo. Taková taktika je dokonce vysoce kontraproduktivní, protože jen zvyšuje četnost zveřejňování jména Babiše v médiích. Třeba to časem nějaká politická strana a její politici pochopí. Bude to ale až tehdy, budou-li to politici, kteří budou mít čím to pochopit.

Petr Suda

Autor: Petr Suda | pondělí 20.3.2017 20:18 | karma článku: 24.47 | přečteno: 837x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 141 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 556 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 523 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1480

Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...